Блог

25 01 2018 DnesПри различни участия в тв предавания през миналата седмица имах възможност да изразя мнение по идеята на министър Кр. Каракачанов за доброволната военна служба!

Аз съм "за" и бих подкрепил подобно предложение!

Имат основание аргументите за необходимостта от начална военна подготовка на младежите, попълване на резерва на ВС, предизвикване на интерес към службата в БА, придобиване на представа за родолюбие, дисциплина, навици и умения във военна среда...!

Това е мнението ми по принцип!

Част от основанията намират решение чрез началното военно обучение в средните и висши учебни заведения.

Към този момент нямаме финансовите разчети, нямаме условията, по които ще се реализира доброволната служба вкл. за екипировка, въоръжение, техника, учения. Нямаме отговор на въпроса по договор и срещу заплащане ли ще се реализира тази служба и как ще се легализира пред работодатели и административни служби? Какво означава доброволна, но наборна военна служба и ще се прилагат ли критериите за подбор на кандидатите прилагани към кандидатите при редовните конкурси за БА?

Всъщност идеята е някаква съкратена форма на досегашната професионална служба, която също е доброволна, платена и по договор, но с много неизвестни...!

Скептичен съм към реализацията на новата идея от гледна точка на срока за службата и излизането на младежите от обичайния обществен живот и образователната и професионалната им реализация за 6 и още повече - за 9 месеца! А, ако това е прикрита форма на обещанието за връщане на задължителната наборна военна служба, идеята ще претърпи крах!

Дискусията е необходима, но трябва да се провежда комплексно, с обсъждане на решенията за пълния набор от проблеми на БА и ВС на Република България!

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още