Разработки
Ние предлагаме разработки в много сфери, но вие най-точно ще решите нужната за вас

Всяка разработка на ЦИОС – без значение от поръчителя, темата и конкретната форма – преминава през процес на безпристрастен преглед, за да осигурим максимална обективност на крайния продукт. Основните и водещите принципи за нашите разработки са КАЧЕСТВО и ОБЕКТИВНОСТ.

Мариела Стоянова

На 3 януари сутринта, близо до международното летище на иракската столица Багдад с въздушен удар на САЩ бяха убити генерал-майор Касем Сюлеймани, командващ Силите Кудс (Йерусалим) на иранския Корпус на пазителите на ислямската революция (КПИР) и лидерът на подкрепяното от Иран формирование Катаиб Хизбула Джебраил Джафар Ибрахими (по-известен като Абу Махди ал-Мухандис), вторият в командната верига на иракските шиитски Подразделения за народна мобилизация (Хашд ал-Шааби). Според повечето информации, общо при удара са убити 10 човека.

С наближаването на Срещата на високо равнище между държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО, насрочена за 3-4.12.2019 г. в Лондон, се увеличава интересът какво ще донесе тя на страните-членки, техните народи и международната сигурност. Мненията са различни. Тази година НАТО навършва 70 години от създаването си през 1949 г., само няколко години след приключването на Втората световна война.

През октомври 2019 г. се проведе поредната операция на Турция в северните части на Сирия - „Извор на мир“. За разлика от до сега проведените военни операции на Турция на територията на Сирия („Ефратски щит“, „Маслинова клонка“ и операцията в Идлиб), нейните политически и военни измерения са показателни за големите промени в определящите стратегическата ситуация фактори, както в регионален, така и в глобален мащаб.

Ако познаваш врага и познаваш себе си, не бива да се боиш какъв ще е изходът и от сто битки. Ако познаваш себе си, но не и врага, за всяка извоювана победа ще претърпяваш по едно поражение. А ако не познаваш нито врага, нито себе си, ще губиш всяка битка.

Сун Дзъ, „Изкуството на войната“          

ЗА ТАЗИ РАЗРАБОТКА

Настоящата разработка е предизвикана от приетите от Народното събрание промени в Закона за военното разузнаване, с които се създаде възможността, на длъжността директор на Служба военна информация (СВИ) да бъде назначаван цивилен служител. Нейната цел е да бъда направен кратък (и по-популярен) преглед на военното разузнаване и въз основа на него да бъде определено, какви ще бъдат последиците от очевидно търсената възможност цивилен служител да бъде назначен за директор на СВИ.

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още