Конкурентен анализ
Конкурентно разузнаване и анализи

Нито една система (организация) - от държавата до отделната фирма, до отделния политик не е „самотен остров“. Винаги има и други субекти, които ще действат в същата среда. Това са конкурентите. И техните стремежи и действия са насочено към същото – да постигнат собствените си цели, да оцелеят и просперират… Независимо какви и/или кои са те - открити противници (конкуренти) или партньори, "приятели", дори - съюзници.

Реално, системите (организациите) са в непрекъсната „война“ за овладяване и запазване на едни и същи ресурси и „територии“ (клиенти). И както е във всяка война, трябва да се познава противника (конкурентите).

Преди 2 500 години великият китайски стратег Сун Цзъ в „Изкуството на войната“ казва:

„Ако ти познаваш и противника и себе си не трябва да се страхуваш за изхода от сто битки.

Ако ти познаваш себе си, но не и противника, за всяка спечелена битка, ти ще понесеш по една загуба.

Ако ти не познаваш нито противника, нито себе си, ти ще претърпиш поражение във всяка битка.“

Принципите на Сун Цзъ са валидни и днес - дори повече от всякога.

За разлика от шпионажа, конкурентният анализ/разузнаване (СIА) е напълно законен и етичен инструмент за политиката и бизнеса. ЦИОС използва именно това. И в националната/международната сигурност, и в отбраната, и в бизнеса съществуват достатъчно източници на информация, която може да бъде получена и използвана напълно законно за нуждите на СIА програмите, които да осигурят необходимите на ръководството на системите/организациите данни за вземането на оптималните стратегически и тактически решения за тяхното днешно и утрешно развитие. Тези програми целят осигуряването на: ранно предупреждение за промените в средата, възможностите и заплахите (от придобиване и поддържане на способности до бъдещи съюзници и конкуренти/противници); правилното стратегическо и тактическо планиране; постоянен и адекватен преглед на конкурентните способности на системата/организацията.

Процесът на СIА обхваща дефиниране на проблемите; определяне на източниците на информацията; събиране на необходимата информация; преобразуване на информация в данни (СIА-информация); представяне и използване на СIА-информацията.

При изработването на своите СІА продукти, ЦИОС използва SWOT - профилиране, SWOT - разузнавателен анализ, SWOT - инструментариум, матрици, темплейти, набори от индикатори и тригери и др.

За директен контакт по въпроси, свързани с програмата: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Имате въпроси или запитвания към нас?
Тел. + 359 888 359 146

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още