Блог

11 01 2020 ANaydenovСъществуват много рискове в ситуацията на взаимоотношенията между Иран и САЩ. Тази ситуация лесно може да бъде „торпилирана“ и да се премине към обмяна на удари и съответно – към бойни действия.

Директорът на Център за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия Bulgaria ON AIR за събитията, довели до въздушния удар, при който бе убит генерал Касем Сюлеймани, последвалото рязко изостряне на обстановката в Близкия Изток и за възможните рискове и заплахи за сигурността при възобновяването на ударите между Иран и САЩ.

10 01 2020 A NaydenovТова, което може да ескалира отново конфликта, са действия на прокси ирански групировки, асиметрични удари, хакерски атаки, терористични действия на територията на съюзници на САЩ срещу американски военни обекти. Последствията – оттеглянето окончателно на чуждестранните военни сили от Ирак, сблъсъци между общностите, връщането на „Ислямска държава“ и съответно преливане на конфликта към други държави, които пък би могло да доведе до бежанската криза - директорът на Център за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов пред Радио „Фокус“.

05 12 2019 Val Cankov NATOЗа резултатите от срещата на държавните лидери на страните от НАТО в Лондон, какво беше решено, какви бяха интересните и необичайни за подобни срещи моменти, защо президентът на България беше поканен на „обяда на отличниците“ …

Интервю на бриг. генерал Валентин Цанков, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността, за срещата на НАТО в предаването „Студио Хъ“ на 7/8 тв .

29 11 2019 Val CankovМоже ли да се очаква криза в НАТО след острите думи на френския президент за „мозъчната му смърт“, след свикването на „Съвета на мъдреците“, който да предложи нови решения на проблемите и след последните решения на САЩ и Турция по бюджета и плановете на Алианса - бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността и заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски пред Радио „Фокус“.

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още