Блог

  ЦИОС

07 12 2022 UKR RUS 1В началото на м. декември се заговори за начало на мирни преговори между Москва и Киев. Нека да видим условията и обстоятелствата на страните пряко или косвено имащи отношение към тях.

От страна на Русия:

От различни официални лица от РФ прозвучаха следните условия - ограничаване и спиране на военната, военно-техническата и финансовата помощ от страна на САЩ и западните страни за Украйна; признаване на резултатите от референдумите и анексирането на части от територията на Украйна към Русия и ограничаване на дейността на НАТО в Европа.

27 02 2022 Angel Naydenov WarОт началото на февруари вниманието на света е фокусирано върху изострянето на напрежението между Русия и Украйна, която през последната седмица прерасна във война. Респективно „неразбирателствата“ между Русия от една страна и НАТО и ЕС от друга също прогресивно нарастват.

Всичко това приковава вниманието на обществото и медиите, пред които директорът на ЦИОС и бивш министър на отбраната Ангел Найденов коментира случващото се и представи своите оценки и прогнози за развитието на ситуацията.

Георги Савов

13 02 2022 Missile UkraineНа фона на засилващото се напрежение между Русия и Украйна от една страна и Русия и Запада от друга и на провежданите голям брой учения на ВС на Русия, като все по-вероятна се очертава възможността за изостряне на конфликта около Донбас (самообявилите се Донецка и Луганска народни републики).

В същото време, през близките дни ще станем свидетели на провеждането на големи по мащабите си ракетни стрелби и изпитателни пускове на ракети от страна на Русия.

Георги Савов

04 02 2022 Transit Wars2От 1 февруари Литва едностранно преустанови превоза по ЖП на торове от Беларус (поради санкции наложени от САЩ) през своята територия – официално, защото превозът им противоречи на интересите на националната сигурност. Отговорът на Минск не закъсня – на 2 февруари Беларус обяви, че от 7 февруари прекратява превозите на няколко групи товари от Литва с ЖП-транспорт през територията на Беларус.

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още