Блог

10 05 2020 Mil Expenditures1В края на месец април базираният в Стокхолм Международен институт за изследване на мира публикува поредният годишен доклад за военните разходи в света за 2019г. Те бележат ръст от 3.6% спрямо 2018, което е най-голямото годишно увеличение от 2010 г. и достигат $1.917 млрд. Тази сума представлява 2.2% от глобалния БВП и “носи“ по $249 на човек.

  

16 03 2020 COVIDНовият коронавирус (COVID-19) „шества“ по света. В сряда (11 март) генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейсус обяви, че заболяването вече може да бъде дефинирано като пандемия (за последен път пандемия беше обявена през 2009 г. заради заболяванията причинени от вируса H1N1, по-известни като „свински грип“). По дефиниция на СЗО от 2010 г., пандемия е „разпространяване на ново заболяване по целия свят“, което засяга голям брой хора.

11 01 2020 ANaydenovСъществуват много рискове в ситуацията на взаимоотношенията между Иран и САЩ. Тази ситуация лесно може да бъде „торпилирана“ и да се премине към обмяна на удари и съответно – към бойни действия.

Директорът на Център за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия Bulgaria ON AIR за събитията, довели до въздушния удар, при който бе убит генерал Касем Сюлеймани, последвалото рязко изостряне на обстановката в Близкия Изток и за възможните рискове и заплахи за сигурността при възобновяването на ударите между Иран и САЩ.

10 01 2020 A NaydenovТова, което може да ескалира отново конфликта, са действия на прокси ирански групировки, асиметрични удари, хакерски атаки, терористични действия на територията на съюзници на САЩ срещу американски военни обекти. Последствията – оттеглянето окончателно на чуждестранните военни сили от Ирак, сблъсъци между общностите, връщането на „Ислямска държава“ и съответно преливане на конфликта към други държави, които пък би могло да доведе до бежанската криза - директорът на Център за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов пред Радио „Фокус“.

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още