Блог

06 07 2018 A Naydenov FocusЕдин от минусите на новата инициатива за военна намеса е, че тя е още един знак за Европа на много скорости - нарушава се единството на Съюза като такъв, включително и по отношение на прилагането на европейската политика за сигурност и за отбрана и, разбира се, най-новата инициатива в рамките на постоянно структурираното сътрудничество, което беше обявено през м. декември на срещата на върха на ЕС.

Наистина възникват редица въпроси относно критериите за участие, макар че два от тях бяха отделени в изказването на френския министър на отбраната и това са критериите: политическа воля и военен капацитет. Т.е. те са предпоставките за участие в тази нова военна група в рамките на ЕС. Съответно стои въпросът за подбора на самите държави и как в крайна сметка ще се отрази тази нова инициатива на съюза като цяло. В това отношение критиката на българския президент е основателна. Още повече, че отбраната и сигурността бяха сред приоритетите на българското председателство.

За плюсовете и минусите на инициативата, до колко българското общество е запознато с нея – дали сме поканени или пък сме изолирани - Ангел Найденов, директор на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Целият текст на интервюто

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още