Блог

06 07 2021 Cherno more 1От известно време Черно море е място на почти пряко съприкосновение между силите на НАТО, включително на съюзниците, които са разположени в неговата акватория и ВМС и компоненти на ПВО на Русия.

Бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността и заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски в интервю пред Dir.bg.

Снимка via Dir.bg

Може да изглежда, че Черно море, откъснато от световните океани и достъпно само през Босфора и Дарданелите, няма голямо геополитическо значение. Но след анексията на Крим Кремъл многократно показва, че не мисли така, а активно се опитва да го превърне в „руско море". Респективно, НАТО „е принудено да реагира". Сега в региона се провеждат международните учения „Морски бриз". Целта на маневрите е да се повиши отбранителната способност на черноморските държави. През последните години големите морски сили на Северноатлантическия алианс значително увеличиха военното си присъствие в региона. Какво се случва там, защо се стига до напрежение?

Цялото интервю на бригаден генерал от резерва Валентин Цанков Dir.bg.

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още