Блог

10 01 2020 A NaydenovТова, което може да ескалира отново конфликта, са действия на прокси ирански групировки, асиметрични удари, хакерски атаки, терористични действия на територията на съюзници на САЩ срещу американски военни обекти. Последствията – оттеглянето окончателно на чуждестранните военни сили от Ирак, сблъсъци между общностите, връщането на „Ислямска държава“ и съответно преливане на конфликта към други държави, които пък би могло да доведе до бежанската криза - директорът на Център за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов пред Радио „Фокус“.

Водещ: Участниците в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност се обединиха около позицията, че ескалация на кризата може да застраши мира не само в национален, но и в глобален мащаб. Те определиха стъпките за излизане от конфликта като избягване на водещи до усложняване действия, провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и запазване на постигнатите договорености по Ядреното споразумение с Иран. Навременен ли бе този съвет, адекватна ли е формулираната на него българска позиция и става ли ясно от изявленията, че страната ни има готовност в случай на разрастване на кризата в Близкия Изток? Задавам въпросите на Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната. Навременен ли бе този Консултативен съвет?

Ангел Найденов: Моят кратък отговор е да, навременен, своевременно проведен, резултатен, дори само заради единодушно подкрепеното становище, което беше огласено след приключване на заседанието на Консултативния съвет. Че няма пряка опасност за България е донякъде успокояваща констатация, но всички си даваме сметка, че при нова ескалация на напрежението се съдържат рискове и в регионален, и в глобален мащаб. Затова и позицията, че е необходимо завръщане към дипломатическите средства, че е необходима деескалация, е напълно приемливо. Впрочем тази оценка е донякъде идентична с позицията на съюзниците ни и на партньорите ни в НАТО и в Европейския съюз. Най-общо казано, рисковете за България не са по-различни от тези за другите страни членки на НАТО, с едно изключение, и то голямо изключение – опасността от нова бежанска криза при масирани военни действия и преливане на конфликта между Иран и САЩ на територията на съседи на Иран държави, а и доколкото Ирак се очертава като евентуална бъдеща територия на подобен конфликт, в това число и Ирак, тоест съседни и нему държави. Тоест това е опасност и за Турция, и за Гърция, но не само. Всъщност по тези и по други рискове е ясно, че са представени оценките на специалните ни служби и следователно по тях заключения са направили и повече могат да говорят самите участници в Консултативния съвет …

Цялото интервю на Ангел Найденов за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още