Блог

28 11 2019 Angel NaydenovЗа създаването на военноморски център във Варна, срещата на върха на НАТО и това, какви са основанията на президента на Франция, Емануел Макрон да постави „диагноза за мозъчна смърт“ на НАТО - директорът на Център за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов пред Радио „Фокус“.

 

 

 

Водещ: Г-н Найденов, да изясним в началото на нашия разговор какво означава инициативата на НАТО за адаптивно присъствие, в контекста на което е създаването на този център и какви ангажименти предполага?

Ангел Найденов: Нека да припомня, че на срещата на върха в Уелс през 2014 година беше приет план за действие, който в началото на 2015 година беше конкретизиран с решение на министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Става дума за действия, свързани с определената като заплаха Русия и съответно действия, които трябваше да подсилят отбраната и възпиращите системи на страните-членки на НАТО по Източния фланг. Това е адаптираното предно присъствие. В този случай можем да говорим за мерки, които се предприемат в Черноморския регион. Създаването на комуникационни, координационните и командни центрове в София и Варна, които бяха решени през месец февруари 2015 година, са всъщност резултат от тези решения и съответно действия, предприети в изпълнение на решението.

Водещ: С една дума – подсилена отбрана срещу Русия.

Ангел Найденов: Не само, но разбира се, съответно мерки, които се предприемат с оглед на заплахите за сигурността на страните-членки на НАТО.

Водещ: Да очакваме ли реакция от страна на Русия?

Ангел Найденов: Не мога да отговоря дали да очакваме реакция в този случай, защото според мен става дума за действия, които вече са били предприемани. Това са действия, за които споменавам, отпреди 4 години. Те вероятно са били резултат не само на вербално ниво, и на ответна реакция от руската страна.

Водещ: Вие казахте 2014-2015 година, да считаме ли, че е забавен процесът за изграждането на този център и коя е може би причината за това?

Ангел Найденов: Да поясня, че срещата на върха в Уелс беше през месец септември на 2014 година, и веднага след това през месец февруари са започнали всъщност конкретните действия по привеждане на този план за готовност за действия в изпълнение. Аз правя коментара по отношение на вашия въпрос за центъра във Варна с категоричната уговорка, че информацията ми е от публикувания текст на рамковия документ за стратегическо партньорство между България и САЩ, както и вашата предполагам. У мен предизвиква учудване и недоумение, затова пояснявам какво представляват тези центрове, фактът, че създаването на същия или на подобен комуникационен и команден център беше обявено, споменах вече, през месец февруари на 2015 година, и съответно започнаха процедури за реализация на територията на военно поделение край Варна на този център. Най-общо казано, това трябваше да бъдат действия за реновиране на намиращите се на територията на военното поделение сгради, и впоследствие монтаж на антени и комуникационни-информационни системи за осъществяване на контрол и връзка с военни кораби. Военни кораби на НАТО, участващи в съвместно учение с Военноморските сили на България, двустранни или многостранни, или пък военни кораби, плаващи в Черно море и посещаващи български пристанища. А създаването на този център, както и на центъра в София, също по линия на НАТО, се разглеждат като стъпки, повишаващи координацията, координацията, подобряващи взаимоотношенията и съответно логистиката на военна части на страните-членки на територията на България, участващи в учения и тренировки.

Водещ: Не военна база, а логистичен център за учения?

Ангел Найденов: Да, точно така. Макар че в случая „военна база“ като че ли се употребява по-скоро символично или пък се избягва употребата на понятието „военна база“, защото вероятно предизвиква силно негативни асоциации и съответно реакции. Нека все пак да спомена, че финансирането на този център се предвиждаше да бъде по линия на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Всъщност, става дума за една мрежа от подобни комуникационни и командни центрове на териториите на страните-членки, като инвестициите в техника се предвиждаше да бъдат в размер на близо 2 млрд. евро.

Водещ: С една дума вие виждате разминаване между това, което е взето като решение 2015 година и това, което евентуално е договорено сега, за което не знаем все още подробности, разбира се?

Ангел Найденов: Аз си мисля, че възможните обяснения са следните: първо, по някакви причини намеренията и процедурите за създаване на центъра във Варна са били преустановени след месец февруари, и решението за създаването му не е реализиран. Сега тази идея образно казано се реанимира и се поднася на президента Тръмп като нова идея. Или другото възможно обяснение, че при вече създаден в годините 2015-2016 комуникационен център във Варна, сега без да е записано в рамката и без да е публично изговорено се предвижда нещо ново, допълнително и различно по отношение на техника, на личен състав и на функции. И в двата случая е необходим отговор от Министерството на отбраната, но най-вече като че ли във втори случай са необходими пояснения.

Водещ: И още една актуална информация – Турция отказа да подкрепи военен план на НАТО за Полша и балтийските републики, докато Алиансът не окаже политическа поддръжка на операцията й срещу кюрдите в Северна Сирия. Това как ще повлияе на предстоящата среща на държавите-членки на НАТО ...

Цялото интервю на Ангел Найденов за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още