Разработки
Ние предлагаме разработки в много сфери, но вие най-точно ще решите нужната за вас

Всяка разработка на ЦИОС – без значение от поръчителя, темата и конкретната форма – преминава през процес на безпристрастен преглед, за да осигурим максимална обективност на крайния продукт. Основните и водещите принципи за нашите разработки са КАЧЕСТВО и ОБЕКТИВНОСТ.

Събитията в Афганистан се развиват с изключително голяма бързина. Какво все пак се очертава постепенно в лавината от (понякога противоречиви, а често - трагични) съобщения?

Какво предстои

Почти цялата страна е под контрола на Движение Талибан (ДТ). Това го изправя пред няколко основни задачи, които то трябва да решат в близко време:

• Да успее да легитимира поне частично своята власт в международен план.

Това е крайно необходимо поради факта, че на практика през последните две десетилетия страната „се издържаше“ предимно от чужди помощи. Сега този ресурс не е достъпен или поне не и в такъв обем. Освен това, макар и малка, но все пак съществува някаква съпротива срещу техните сили, което поставя под въпрос обявеното от ДТ „приключване на войните“.

• Да позволи на всички желаещи, включително чужденците, да напуснат страната.

С изключение на евакуацията от контролираното от силите на САЩ, Турция и Азербайджан (а също и командоси/парашутисти от Великобритания, Германия, Испания, Италия и частни военни компании) летище на Кабул, това едва ли ще се случи. Силите на ДТ сега контролират всички маршрути и според някои информации ограничават достъпа на афганистански граждани до летището. Има случаи, когато техни бойци обстрелват хора, опитващи се да преминат през загражденията на територията на летището.

Според непотвърдени информации, засега остават отворени и някои маршрути към Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан и Иран, но властите на повечето от тези страни ограничават достъпа на бежанци.

• Осигуряване на ежедневния живот на населението.

Тази задача, която включва осигуряване на сигурността (работата на полицията), работата на магазините, училищата, здравните служби и някои държавни служби и учреждения (осигуряващи най-насъщните нужди на хората) постепенно се решава. По улиците патрулират бойци на ДТ, обявена е амнистия на държавните служители, предприемат се действия по спиране на започналите грабежи и кражби. Като цяло, общественият живот постепенно се поставя в рамките на ислямското право – Шарията.

 19 08 2021 Afghanistan 1

Представители на ДТ се срещнаха с ръководители на министерствата на здравеопазването и националната енергийна компания на Афганистан и поискаха от тях да продължат да работят и осигуряват населението (дадено е разрешение на жените – лекари да работят)

 

 19 08 2021 Afghanistan 2

Регулировчик на движението в Кабул

• Формиране на правителство и изграждане на държавност.

Това е реално и най-сложната задача. Предстои да видим, дали, доколко и по какъв начин ще бъде решена тя. ДТ обяви, че създава (възражда) Ислямски емират Афганистан. Основният въпрос е, доколко, по какво и как новата държава на ДТ ще „повтаря“ тази от периода на предишното им управление (1996 г. – 2001 г.) и ако има промени, какви ще са те. Иначе казано, как ДТ сега ще интерпретира исляма и Шарията по отношение на държавността. В това отношение, особено важни са три особености: 1) ДТ далеч не е еднородна по своята същност организация – в него има различни течения, групи, кланове и организации. 2) По-голямата част от сегашните лидери на ДТ не са същите, които управляваха самото ДТ и Афганистан преди. 3) Сегашните лидери на ДТ (поне засега и на думи) демонстрират доста по-различен от предишното поколение лидери подход към международните, а дори и по вътрешно-държавните отношения, но въпреки това, те също така са и естествени наследници на тяхната идеология и са участвали много активно в бойните действия през последните десетилетия.

Това, което не бива да се забравя е, че всички фракции в ДТ са обединени около базовия принцип, че държавното устройство на Ислямски емират Афганистан е било, е и ще бъде основано на исляма и няма да излиза извън рамките на Шарията. Всякакви предположения, че това няма да е така са илюзорни и вредни от гледна точка на формиране на отношенията с/към новата власт в страната. Възможните „отклонения“ от нормите на Шарията са по-скоро тактически (с оглед на заздравяването на властта) и временни.

 19 08 2021 Afghanistan 3

Този принцип беше потвърден от един от официалните представители на ДТ – Вахидулла Хашими (на снимката по-горе): „Демократическа система по принцип няма да има, защото тази система няма никакво отношение към нашата страна … Ние няма да обсъждаме, какъв тип политическа система трябва да бъде приложен в Афганистан, защото отговорът и така е очевиден. Това е законът на Шарията. И това е.“.

Следва да се отчита, че този модел на държавност засега не среща съпротива от по-голямата част от племенните и клановите лидери. Напротив – успехът на ДТ във военно отношение до голяма степен се основава именно на тяхната подкрепа, сътрудничество и/или неутралитет, още повече, че голяма част от структурите на ДТ са изградени, съществуват и действат на местен принцип. Това би могло да му осигури (поне временен) успех, стига да не бъдат засегнати обществените отношения и начина на живот в Афганистан, които се основават предимно именно на племенните, клановите и семейните връзки.

Накратко за основните лидери (ръководството) на ДТ:

 19 08 2021 Afghanistan 4

Молла Хайбатулла Ахундзаде

Върховен лидер на ДТ е молла Хайбатулла Ахундзаде, който зае поста през май 2016 г. след като при атака на дрон на САЩ на територията на Пакистан беше убит неговият предшественик – молла Ахтар Мухаммад Мансур. До този момент, той беше известен не толкова с прякото си участие в бойни действия, колкото с това, че се занимаваше повече с шариятските съдилища на ДТ и религиозни въпроси.

Роден е в семейството на имам в местна джамия в населяваната от пащунски племена провинция Кандахар – „люлката“ на ДТ. След като зае поста на върховен лидер, той успешно се справи с две жизненоважни за тогавашния момент задачи – да обедини ДТ след смъртта на молла Мансур и да разкрие пред неговите членове истината за смъртта през 2013 г. на основателя на ДТ и носител на титлата „принц на исляма“ молла Мухаммад Омар, която беше скривана в продължение на две години.

Има голямо влияние в ДТ и е главен съдия в системата на шариятските съдилища на ДТ. Засега, преобладава мнението, че той ще играе предимно символична, духовна и обединителна роля.

Молла Ахундзаде не е публична личност и относително рядко прави изявления – повечето по повод на мюсюлмански празници.

19 08 2021 Afghanistan 5

Молла Абдул Гани Барадар

Считаният за реален (изпълнителен) лидер на ДТ молла Абдул Гани Барадар (известен и като Абу Хавс Неджда) е роден в провинция Урузган (клан Попалзаи на племе Дуррани), но е израснал в Кандахар. След нахлуването на СССР в Афганистан през 1979 г. става муджахид и (както се счита) е воювал срещу силите на Съветската армия и тези на правителството заедно с молла Омар.

След изтеглянето на Съветската армия през 1989 г. става един от съоснователите на ДТ през 1994 г. Участва в създаването на тренировъчни лагери на ДТ и планирането и извършването на атаки срещу племенни вождове и чужденци в Афганистан.

По време на управлението на ДТ в Афганистан през периода 1996 г. – 2001 г. е заемал различни висши постове – управител на Херат и провинция Нимроз, командир на военен корпус в западната част на Афганистан, заместник-началник на ГЩ и командир на кабулския корпус (според Държавния департамент на САЩ) и заместник-министър на отбраната (според Интерпол). След нахлуването на САЩ през 2001 г. е участвал в група членове на ДТ, която според някои информации е била склонна, при определени условия да признае новото правителство в Кабул, но тази инициатива се проваля. В последствие става лидер на военното крило на ДТ.

През февруари 2010 г. е заловен близо до Карачи от пакистанското разузнаване, а през 2018 г. е освободен по искане на правителството на САЩ. Ползва се с голямо влияние в различните фракции на ДТ и е назначен за ръководител на Политическото бюро (представителството) на ДТ в Доха. В качеството му на такъв ръководи преговорите на ДТ с правителството в Кабул, а също и тези със САЩ, Русия и Китай.

19 08 2021 Afghanistan 6

Съраджуддин Хаккани

Съраджуддин Хаккани е син на Джаллалуддин Хаккани, основател на най-радикалното крило на ДТ – т.нар. Мрежа на Хаккани, действаща основно от района на Северен Вазиристан.

С.Хаккани има голямо влияние в ДТ. Той е заместник-лидер на движението и лидер на Мрежата на Хаккани, която е считана за една от най-опасните и най-активно воювалите срещу силите на НАТО след 2001 г. Организацията действа предимно в източните планински райони и е известна с широкото използване на терористи-самоубийци. Отговорна е за едни от най-жестоките терористични атаки в Афганистан през последните години.

Молла Якуб Мухаммад Омар е син на основателя на ДТ молла Омар и лидер на военното крило на ДТ. Като такъв е отговорен за стратегическото военно планиране на ДТ, но много експерти считат, че назначаването му за такъв през 2020 г. е символично и предимно с обединителна цел.

Други членове на ръководството на ДТ и приближени до молла Барадар, които се очаква да заемат висши постове в новото държавно ръководство на Афганистан са Абдул Хаким Хаккани, Шахабуддин Делавар, молла Хаирхва и Салим Ханафи.

• Развиване на международните връзки на Ислямски емират Афганистан.

Това е също изключително трудна за ДТ задача. Независимо от факта, че някои страни (вкл. Русия, Китай, Катар, Саудитска Арабия и естествено - Пакистан) поддържаха връзки с ДТ, засега (твърде рано е за нещо повече), преобладават скептицизмът и предпазливостта.
До голяма степен всичко ще зависи от външната и вътрешната политика на ДТ. Повечето страни ще изчакат да видят реалните действия на ДТ, без да вярват на „щедрите обещания“ на новите власти.

Разбира се, основен фактор ще бъде и борбата за влияние/противопоставянето между САЩ, Русия, Китай, Иран, Индия и Пакистан. Може да се очаква, че тази борба поне в известна степен ще се изостри.

Към момента се очертава основно взаимодействие и партньорство между Русия и Китай – Пакистан с включване на Иран и в по-малка степен между САЩ и Индия. Че това вече се случва, свидетелства изявлението на МВнР на Китай, че „Ситуацията в Афганистан рязко се измени. В новите условия, Китай и Русия са длъжни да укрепят нашите стратегически връзки и сътрудничество и незабавно да се справим със ситуацията. Ние трябва взаимно да се поддържаме един друг.“.

Веднага след падането на Кабул, изявление направи директорът на департамент в МВнР на Русия Замир Кабулов, който е специалния представител на президента на РФ В.Путин за Афганистан. Основните тези, в него са:

• Независимо, от условностите, в Кабул, за руските дипломати и дейността на посолството (незабавно поето под охрана от силите на ДТ) е безопасно. Водят се разговори с представители на новите власти за осигуряването на нормалното му функциониране.

• Възможностите за договаряне между РФ и ДТ са по-големи, отколкото с падналото „марионетно правителство“.

• Между ДТ и Русия има договорености за сигурността на съюзниците на Русия в Централна Азия.

• Твърденията, че ДТ са взели властта в резултат на договореност със САЩ не отговарят на истината.

• Обстановката в Кабул и всички по-големи градове, които са под контрола на ДТ е спокойна.

• Членовете на Съвета за сигурност на ООН трябва първоначално да се убедят, че новата власт „се държи цивилизовано“ и едва след това може да бъдат предприети стъпки към изключването на ДТ от списъка на терористичните организации.

• РФ поддържа контакти и води разговори/преговори с ДТ от 7 години, като е била водена от виждането, че движението дори и да не овладее изцяло властта, то при всички случаи ще има водеща роля в Афганистан. Това е актив на руската външна политика, който РФ ще използва в пълна степен в интерес на дългосрочните си интереси.

• РФ няма да съобразява своята позиция по ситуацията в Афганистан с отношението на страните от ЕС, които са извършили външнополитически грешки.

Това своеобразно „подаване на ръка“ от страна на Русия не бе отминато от лидерите на ДТ. В официално изявление на Мухаммад Наим, официален представител на Политическото бюро на ДТ се казва: „Ние имам с Русия добри отношения и отдавнашни контакти. В Москва нееднократно се провеждаха срещи. Ние ценим неутралната позиция на Русия по отношение на Афганистан. Русия не се намесва във вътрешните работи на Афганистан и това е положителна позиция. Ние се надяваме, че в бъдеще нашите отношения ще се разширяват и укрепват. Русия е велика държава и наш близък съсед. Русия има положителна роля и ние се обръщаме към Русия за помощ на афганистанския народ, пострадал от множество разрушителни войни.“.

Китай също ще се възползва от създалата се в Афганистан ситуация и особено от необходимостта, новата власт да осигури ресурси за относително нормален живот на афганистанците. След рухването на правителството на Ашраф Гани, в Китай се отбелязват признаци на готовност за финансиране и участие в изграждането на следвоенен Афганистан. МВнР на Китай вече изяви готовността на Пекин да развива отношенията си с ДТ.

Това може да стане в рамките на инициативата „Един пояс, един път“. За да се стигне до това обаче е необходимо стабилизиране на страната. Пример за такива възможности са разработването и добива на ресурси (литий, мед и др.), а също и осъществяването (в дългосрочен план) на проекта „ЖП маршрут на пет страни (Китай, Киргизстан, Таджикистан, Афганистан, Иран)“.

19 08 2021 Afghanistan 7

 

Може да се очаква, че Русия ще подкрепи връзките между Китай и Афганистан на ДТ. Защото, за осъществяването на икономическите проекти на Китай е необходим Афганистан, който е относително спокоен и – без влияние на САЩ. В случай, че отношенията между Пекин и ДТ се развият, това би осигурило (освен възможности за пряко участие на Москва) и стабилност на страните от Централна Азия (съюзници и партньори на Русия), в които Китай има съществени инвестиции. Допълнителен „лост“ за Пекин са и добрите връзки с Пакистан, който освен че има голямо влияние върху ДТ е и „естествен“ партньор/съюзник по отношение на Индия.

Падането на властта в Кабул незабавно беше използвано от Пекин и като инструмент по отношение на Тайван. „От това, което стана в Афганистан, тези, които се намират в Тайван, трябва да разберат, че веднага щом се разрази война в Пролива, отбраната на острова ще рухне за броени часове, и американските военни няма да дойдат на помощ. В резултат, демократическата прогресивна партия на Тайван бързо ще се предаде.“, писа в Туитър официозът на КПК „Global Times“.

Може да се каже, че с идването на ДТ на власт, влиянието на Москва и Пекин в Афганистан се засилва непрекъснато. И това се осъзнава във Вашингтон. На 16 август, държавният секретар на САЩ А.Блинкен е провел телефонни разговори с външните министри на Русия и Китай. Според официалните съобщения на Държавния департамент, с тях той е обсъждал безопасността на американските граждани и лоялните към предишната власт в Кабул афганистанци. Или по-простичко казано – помолил е за помощ …

Така или иначе, Китай, Русия, Пакистан и Иран могат да се възползват от влиянието си и икономическите връзки с ДТ за затваряне, капсулиране на ислямизма вътре в самия Афганистан и недопускане „износ на джихад“. До колко това би могло да бъде успешно е друг въпрос.

Предстои да видим, дали страните, които са поддържали/създават, развиват и ще продължават да развиват връзки с ДТ са „научили уроците“ от историята на войните в Афганистан (а и не само там). Основният от тях е, че съюзите и сътрудничеството с ислямисти (джихадисти) са временни, крайно несигурни и до голяма степен - илюзорни. Такива движения, организации, партии и групировки никога не могат да бъдат поставени под пълен контрол и използвани „безнаказано“ за постигане на собствени политически цели. Те винаги, на определен етап „се обръщат“ срещу своите „партньори“ и „съюзници“, независимо от това, какви договори имат с тях. Това изцяло се отнася и за ДТ.

Големите обещания на Движение Талибан

 19 08 2021 Afghanistan 8

Забихулла Муджахид, главният говорител на първата пресконференция на ДТ след падането на Кабул (17 август 2021 г.)

Още на първата си пресконференция (на 17 август 2021 г.) в Кабул, представителите на ДТ дадоха големи обещания и изявления, като се стремяха да демонстрират, че то „не е същото, че се е променило“:

• По отношение на жените: Те ще имат право на образование (вкл. и университетско).Ще могат да работят, но в рамките на Шарията. Ще бъдат „помолени“ да носят забрадки, но не и заставяни да се покриват изцяло. Всички права на жените ще бъдат гарантирани в рамките на ислямските закони, като трябва да спазват неговите норми.

• Ислямският емират не заплашва никого и не е враг на никого, защото отмъщението „не е пътят“ на ДТ.

• ДТ уверява, че територията на страната няма да бъде използвана за атаки срещу други страни, вкл. и САЩ. ДТ няма да позволи Афганистан да стане убежище за международни терористи.

• ДТ иска да бъде признато от международната общност, която няма защо да се опасява от него. То не представлява заплаха за други страни и е готово да обсъжда всички проблеми в рамките на двустранни и многостранни преговори.

• ДТ има много добри отношения с Пакистан, Русия и Китай, но няма съюзници и не е част от какъвто и да било военнополитически блок.

• Лидерите на ДТ са обявили всеобщо помилване, като се прекратява враждата с тези, които са били против него преди.

• ДТ няма да преследва и да отмъщава на преводачите, работили с чуждестранните сили и те няма защо да напускат страната. Амнистират се всички афганистански военни, вкл. и тези от тях, които пряко са работили с чуждестранните сили.

• Безопасността на чуждестранните посолства и международните организации е приоритет – независимо дали остават или си отиват от страната. Гражданите на други страни (вкл. американските) в района на летището на Кабул няма да бъдат нападани.

• В страната ще бъде създадено „инклузивно ислямско“ правителство.

• Чуждестранните медии ще могат да работят в страната. Ще бъде запазена възможността да се критикува дейността на правителството на ДТ и да се правят публични изявления по отношение на ДТ.

• Свободата на словото трябва да съответства на ислямските ценности, а медиите трябва да работят за единството на нацията.

• Държавните служители трябва да продължат да работят, като амнистията на ДТ се разпростира и върху тях.

• Ще бъде осигурена сигурността на жителите на Кабул и няма да бъдат допуснати мародерства, кражби и други криминални престъпления.

• Войната в Афганистан е завършила. ДТ иска страната да престане да бъде поле на битки за афганистанците и чужди сили. По време на войната ДТ е извършвало насилия, само защото не е имало друг избор, но сега „времената са други“ и поради това и подходите на движението ще бъдат други.

• ДТ ще прекрати производството на наркотици.

Като цяло, обещанията на ДТ оформят картина на ислямистки режим, който (в някои отношения) е по-умерен дори и от режима в Саудитска Арабия. Но, все пак това са само обещания, които тепърва трябва да бъдат потвърдени в реалния живот. Още повече, че тези обещания са направени от името на Политическото бюро на ДТ, а много от фракционните лидери в него може и да не одобрят подобни „отстъпления“ от нормите на Шарията. Поне засега, вече са отбелязани някои разстрели на място военнослужещи от афганистанската армия, идентифицирани като воювали срещу силите на ДТ, а също и стрелба по демонстранти, опитващи се да отбележат деня на националното знаме на Афганистан.

Силовото налагане и вътрешният терор

Ръководството на ДТ ще се стреми да запази като свои прерогативи използването на насилие (вкл. до тероризиране на населението). Това няма да е лесно предвид фрагментаризацията на самото движение. Разбира се, проблемът за лидерите на ДТ не е дали ще бъдат екзекутирани десетки или дори стотици хора, а по-скоро в това, че подобни самоволни действия по места подриват тяхната собствена власт, а също и могат да бъдат използвани във вътрешните борби за влияние между тях.

Не може да се очаква, че в близките дни, седмици или дори месеци, от победителите (а и не само от тях) няма да бъдат извършени актове на насилие. В общи линии, то може да бъде обособено в няколко типа:

• Убийства/саморазправа в рамките на хаоса след края или в хода (там където продължават) на военните действия. За такива вече има съобщения (често от средите на ДТ). Техни жертви са обикновено по-видни военни командири, отделни военнослужещи и граждански служители, които активно са се противопоставяли на ДТ и/или сътрудничели с чуждите сили по време на войната. Войната в Афганистан беше/е частично гражданска, а подобни войни в тази страна обикновено са завършвали с масови репресии и екзекуции на победените.

• Тероризиране на населението на местно ниво – свързано с отмъщения на семейно, кланово, племенно ниво. Извършва се на ниско ниво, особено в хаоса на междувластието по места, вкл. и по причини, които не са непременно свързани със самата война. Тук може да се включи и насилието по доноси/набеждаване от местното население, които в някои случаи са продиктувани от чисто лични и/или користни мотиви. Може да се предположи, че жертвите на това насилие дори ще надвишат тези, пряко извършвани по указания от лидери на ДТ.

• Централизирано насилие от страна на новата държавна власт - на последващ етап вероятно ще бъдат проведени и редица „показателни процеси“ на шариятски съдилища срещу членове на управлението на президента Гани, възможно последвани от публични екзекуции. Още през миналата година ДТ заяви, че ще привлече към отговорност лица, отговорни за и участвали в прочиствания, бомбардировки на населени пунктове, училища, сватби погребения и др. Не се очаква, че обявената от ДТ „обща амнистия“ ще се разпростре и върху такива хора.

• Насилие за смазване на всяка форма на съпротива и противопоставяне на новата власт и налаганите от нея норми на Шарията. Ще бъде извършвано на всички нива, групово и индивидуално – срещу отделни лица, семейства, кланове, населени места. Не са изключени публични процеси и изпълнение на наложените наказания.

Наркотиците

Независимо от публичните изявления на представители на ДТ и доста широко разпространеното мнение, че то твърдо се противопоставя на производството и трафика на наркотици, реалностите са „малко по-различни“.

Преди падането на правителството на Гани, в производството и трафика на наркотици в Афганистан и получаването на приходи от тях, на практика участваха активно почти всички нива и части на социалната пирамида – от най-високо правителствено ниво, през губернаторите на провинции, местните племенни/кланови лидери и военните лидери по места, силите за сигурност, международни търговци, до самото ДТ, Ал Кайда, Ислямска държава и разбира се – отглеждащото маковите насаждения местно население (производството на опиумен мак се превърна в един от основните отрасли в селското стопанство). Естествено, при тази ситуация, политиката на ООН за ограничаване на производството на наркотици в Афганистан реално се провали. Според някои информации, в отделни моменти през годините на войната, Афганистан е „осигурявал“ до 90% от произведения в световен мащаб хероин.

Доходите на ДТ от хероина варират през годините. По оценки, в началото на войната те са осигурявали до около 25% от бюджета му. В последните години, този процент е спаднал на до около 10-15%. Причината за това обаче не е в намалялото производство, а в това, че ДТ поемаше под свой контрол все по-големи части от страната и съответно – нарастваха неговите доходи от данъците и таксите, с които то облагаше местното население.

След падането на правителството на Гани в сферата на производството и търговията с наркотици в Афганистан ще настъпят неизбежни и при това съществени промени. Преразпределянето е естествено последствие от отпадането на част от досегашните играчи, което ще доведе до окрупняване на ролята на тези, които са останали. При сегашната ситуация, ДТ ще стане основен играч на пазара, защото ще овладее това, което преди е било под контрола на правителството, на някои сега избягали или убити местни лидери (предимно военни) и на част от международните търговци. Ще се запази тенденцията на процентно намаляване на доходите на ДТ от наркотици, но в реални числа те дори ще се увеличат. Несъмнено, ДТ ще има нужда от тях – в условията на крайно намаляване и спиране на външните субсидии и доставки на материални средства, съпътствано от блокиране на средствата на Афганистан в чужди банки.

Съпротивата

Надеждите, че в Афганистан може да бъде организирана устойчива съпротива срещу ДТ на настоящия етап са доста илюзорни.

19 08 2021 Afghanistan 9

Обявилият се за президент бивш вицепрезидент на Афганистан Амрулла Салеж обсъжда с Ахмад Масуд и местни племенни лидери създаването на съпротивително движение срещу ДТ

След бягството и оставката на президента Гани, вицепрезидентът Амрулла Салех се самообяви за нов президент на Афганистан. Той избяга в провинция Панджшер (120 км северно-североизточно от Кабул), където започна да събира сили, основно от хазари и обучени от САЩ и НАТО професионални военни. По изявления, той разполага с около 10 000 човека, вкл. командоси, полицаи, избягали военнослужещи от армията и местни опълченци. Много вероятно е, това число да е твърде завишено.

Силите на Салех дори започнаха настъпление в провинция Парван, където изтласкаха силите на ДТ от 1-2 района.

Появиха се съобщения, че в подкрепа на Салех от Таджикистан се придвижва маршал Абдул Рашид Достум (известен военен лидер, етнически узбек), който разполага с още 10 000 човека. Малко вероятно е тези твърдения да отговарят на истината. При бягството на Достум от Афганистан, властите на Таджикистан допуснаха на своя територия единствено него и най-близкото му обкръжение. Много от останалите на афганистанска територия негови бойци се разбягаха, изоставяйки техниката и въоръжението си.

В момента, шансовете за успех на организираната от Салех и Масуд съпротива са изключително малки. Причина за това са няколко важни фактора:

• На настоящия етап, едва ли ще получи реална и широка външна подкрепа.

• Много малка е вероятността някоя от страните от Средна Азия да се съгласи територията й да бъде използвана като плацдарм за съпротивата срещу ДТ. От една страна, техните ръководства осъзнават рисковете при евентуално поражение на тази съпротива, а от друга те отчитат и позицията на Русия. Вече има предприети официални стъпки, които потвърждават това – МВнР на Туркменистан официално потвърди пред представители на ДТ „братския характер на отношенията междуафганистанския и туркменския народи“.

• За разлика от съпротивата на Северния съюз, сега силите на Салех и Масуд (евентуално – и на Достум) са отрязани от държавната граница, която се контролира от ДТ.

• Голяма е вероятността, ДТ да успее да се договори с племенните и военните лидери в провинция Панджшер, а също и с част от военнослужещите да се предадат (както това стана в редица други райони на Афганистан( - срещу парични възнаграждения и гаранции за сигурност на тях и техните семейства. Такива преговори вече се водят и според съобщения на ДТ, те са доста успешни.

• Военното превъзходство на ДТ – в сили (вкл. тежко въоръжение) и в морално отношение. Според информации, ДТ е започнало да прегрупира и струпва сили северно и южно от Панджшер и в близките дни и в зависимост от успеха на преговорите, те могат да нанесат силен удар от няколко направления на силите на Салех и Масуд.

Реално, за да може да се очакват успехи на някаква военна съпротива срещу ДТ, за готовите да я водят в сила сега е правилото, което до скоро важеше за самото ДТ – за да победят, те просто трябва да оцелеят. Разбира се, всичко това води до началото на нова вътрешна война в Афганистан, която може да се проточи с години. В същото време, тя ще даде повод на ДТ да провежда драконовска вътрешна политика на територията на страната.

Оръжието

По оценки (данните са твърде противоречиви), към момента силите на ДТ, освен огромно количество стрелково оръжие и хиляди тонове боеприпаси, са успели да получат:

Авиация

- ударни самолети EMB-314 Super Tucano – 22 бр.;

- транспортни самолети C-130 Hercules – 4 бр.;

- леки самолети Cessna-208B – 24 бр.;

- турбовитлови самолети РС-12 – 18 бр.;

- хеликоптери Ми-35 – 6 бр.;

- хеликоптери Ми-17 – 76 бр.;

- хеликоптери MD-530F – 41 бр.;

- хеликоптери UH-60A Black Hawk – 30 бр.

Сухопътно въоръжение и техника

- бойни танкове Т-55 и Т-62 – 40 бр.;

- бронетранспортьори MSFV – 640 бр.;

- бронирани автомобили MaxxPro – 200 бр.;

- РСЗО Град – 50 бр.;

- 122 мм гаубици Д-30 – 80 бр.;

- минохвъргачки (различни калибри) – 500 бр.

Освен посочените, ДТ е овладяло и голям брой пикапи с монтирано на тях въоръжение, автомобили Хъмви, военни транспортни автомобили, булдозери и друга инженерна техника.

Както можеше и да се очаква, голямата част от въоръжението (особено авиационното) ще бъде използвано с помощта на обучения за това военен личен състав, който ДТ привлича на своя страна – напр. вече се извършват патрулни полети с хеликоптери.

Разбира се, за поддържането в изправност и използването на това въоръжение ще са необходими резервни части. Този проблем ДТ ще се опита да решава по два начина – доставки от вън (основно през Пакистан) и посредством канибализиране на излязлата от строя техника.

 НОВИЯТ – СТАР ЕМИРАТ АФГАНИСТАН И ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕГО

 

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още