Блог

  ЦИОС

07 12 2022 UKR RUS 1В началото на м. декември се заговори за начало на мирни преговори между Москва и Киев. Нека да видим условията и обстоятелствата на страните пряко или косвено имащи отношение към тях.

От страна на Русия:

От различни официални лица от РФ прозвучаха следните условия - ограничаване и спиране на военната, военно-техническата и финансовата помощ от страна на САЩ и западните страни за Украйна; признаване на резултатите от референдумите и анексирането на части от територията на Украйна към Русия и ограничаване на дейността на НАТО в Европа.

Какво стои зад тези условия?

А/ Западната помощ, според Москва, създава ситуация, в която Киев лесно отхвърля връщането на масата на преговорите.

Б/ Нежеланието на САЩ и други страни да признаят резултатите от проведените “референдуми“ и анексирането на части от територията на Украйна усложнява намирането на обща основа за преговори.

В/ Прекратяването на бойните действия и извеждането на руските войски от Украйна като предварително условие е неприемливо за Москва и “специалната военна операция“ ще продължи.

Г/ Руският външен министър Лавров обяви пред ОССЕ и още условия - Москва ще бъде готова за преговори, когато САЩ и Западът са готови да обсъдят писмените предложения на РФ изпратени до САЩ и НАТО през м. декември на 2021 г. и разглеждащи руските очаквания за гаранции за сигурност - мораториум върху разширяването на НАТО вкл. отмяна на решението за приемане на Украйна и Грузия; мораториум върху създаването на военни бази на НАТО на в страни от бившия Съветски Съюз или в страни, които не са членове на НАТО; неразполагане на нападателни оръжия в близост до границите на РФ и връщане на НАТО в границите от 1997 г. т.е. изтегляне на съюзническите войски и въоръжението разположени в приетите след 1997 г. държави.

От страна на западните лидери основното условие е Русия да прекрати бойните действия и руските войски да се изтеглят от територията на Украйна.

Според Украйна:

А/ Москва трябва да признае териториалната цялост на Украйна.

Б/ Руските войски трябва да се изтеглят от цялата територия на Украйна.

В/ Трябва да бъде възстановен контролът на Украйна върху всички сектори на границата от 1991 година.

Г/ Русия трябва да плати за всички щети причинени на Украйна в резултат на войната.

Д/ Да бъде създаден международен трибунал за военните престъпления на руските войски.

Е/ Да има международни гаранции за сигурността на Украйна чрез многостранно споразумение или международен договор с участието и на други страни.

Всичко това прави преговорите за мир засега невъзможни!

Мнозина от анализаторите разглеждат руската реторика като липса на готовност за сериозни преговори. Москва запазва намеренията си да преследва целите на своята военна агресия и внушава очакване за изпреварващи отстъпки от Запада и Украйна без значителни предварителни отстъпки от своя страна.

 

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още