Блог

Георги Савов

13 02 2022 Missile UkraineНа фона на засилващото се напрежение между Русия и Украйна от една страна и Русия и Запада от друга и на провежданите голям брой учения на ВС на Русия, като все по-вероятна се очертава възможността за изостряне на конфликта около Донбас (самообявилите се Донецка и Луганска народни републики).

В същото време, през близките дни ще станем свидетели на провеждането на големи по мащабите си ракетни стрелби и изпитателни пускове на ракети от страна на Русия.

Те ще бъдат извършени, както в северните, така и в южните региони на страната, а вероятно и в района на Тихия океан. На практика, ще бъдат задействани стратегическите ядрени сили, въздушни платформи за изстрелване на ракети, надводни кораби и подводници, брегови ракетни комплекси, а също и оперативно-тактически ракетни комплекси на сухопътните войски на Русия.

На 12 февруари, Русия обяви, че през следващата седмица (на 15 и 16 февруари 2022 г.) под личното ръководство на президента на страната Владимир Путин ще бъдат извършени масови пускове на ракети.

Във връзка с тях, руските власти са обявили за закриване на част от акваториите на Баренцово море за корабоплаване (с NOTMAR), а също и на въздушното пространство над тях (с NOTAM). Може да се предположи, че ще бъдат извършени ракетни и артилерийски стрелби на кораби и подводници от Северния флот на РФ, а също и на изпитателни пускове на ракети от космодрума Плесецк по цели полигона Кура на полуостров Камчатка.

 13 02 2022 Missile Ukraine 2

По своята конфигурация, обявените за закрити райони са подобни на тези от есента на 2021 г., когато масирани ракетни пускове и стрелби трябваше да бъдат проведени от ВС на Русия от 29 септември до 1 октомври, но част от тях бяха отменени, като ракетният крайцер „Варяг“ и атомната подводница „Омск“ изстреляха крилати ракети „Вулкан“ и „Гранит“ по цели в Тихия океан.

В същото време, конфигурацията на районите се различава от случаите, когато са били извършвани пускове на междуконтиненталните балистични ракети „Топол-М“ и „Ярс“ и/или на командни ракети „Сирена-М“. (Модифициран и влязъл на въоръжение след 2020 г. вариант на командната ракета 15Ю75 „Сирена“, част от системата „Периметр“ от последните години на СССР, по-известна като „Ръката на мъртвеца“. При нанасяне на масиран „разоръжаващ“ или „обезглавяващ“ удар по системата на управление или при дълготрайно липса на свръзка с редица командни и управленски звена и с ракетните войски със стратегическо назначение, тази ракета предава сигнал за нанасяне на отговарящ удар с всички налични сили и средства. За последен път ракета 15Ю75 беше изстреляна през 2016 г. от космодрума Плесецк.) Сегашната конфигурация на забранените за корабоплаване и полети зони дава възможност да се предположи, че бъде направен тестови опит за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета 15А28/РС-28 „Сармат“.

През периода от 13 до 19 февруари в Черно и Азовско морета ще се проведат учения на ВМС на Русия, в които се създава мощна групировка. За провеждането на ученията (вкл. артилерийски и ракетни стрелби) за този период са затворени за полети и корабоплаване райони, които на практика обхващат почти изцяло международните води, граничещи с украинските териториални води – от Мариопол до Крим и от Одеса до устието на р. Дунав.

13 02 2022 Missile Ukraine 3

От началото на февруари, Русия създаде невиждана от поне 30 години корабна групировка в Черноморската Средиземноморската зона. В нея са задействани над 140 бойни и спомагателни кораба от Тихоокеанския, Северния, Балтийския и Черноморския флот, а също и от Каспийската флотилия.
Формиране на групировката от началото на февруари:

• Ударна група от Северния флот - ракетния крайцер „Маршал Устинов“ (аналог на крайцера „Москва) фрегатата „Адмирал Касатонов“ и големия противолодъчен кораб „“Вицеадмирал Кулаков“ премина покрай Британските острови и през Гибралтарския проток навлезе в Средиземно море.

• На 2 февруари през Суецкия канал в Средиземно море (вместо на предварително обявеното посещение на добра воля на Сейшелските острови) влезе група кораби от Тихоокеанския флот – ракетният крайцер „Варяг“ (аналог на крайцерите „Устинов“ и „Москва“), големия противолодъчен кораб „Адмирал Трибуц“ и танкерът за комплексно снабдяване БМТ „Борис Бутома“.

• Ракетният крайцер „Москва“ излезе от Севастопол и се очаква да премине в Средиземно море на 15 февруари.

• В акваторията на Средиземно и Черно море се намират (мястото не е известно) фрегатите „Адмирал Григоревич“, „Адмирал Ессен“ и „Адмирал Макаров“.

• На 8 и 9 февруари 6 руски големи десантни кораба – „Петр Моргунов“, „Георгий Победоносец“, „Оленогорский горняк“, „Королев“, „Минск“ и „Калининград“ преминаха в Черно море.

• На 15 февруари в Черно море ще влязат фрегатите „Адмирал Касатонов“ (от състава на Северния флот) и „Адмирал Григоревич“ (Черноморски флот).

Силите на ВМС на Русия в Балтийско, Черно, Средиземно и Каспийско море, а също и с 2 бр. МиГ-31 с ракети „Кинжал“ са пребазирани от летище Солци (Новгородска област) на летището на Балтийския флот на РФ в Черняховск (Калиниградска област), могат да изпълняват задачи по:

• Ограничаване на достъпа до района на бойните действия и възможностите за маневриране на ВМС на противника в Балтийско, Черно и Средиземно море (в него действат три авионосни групи на страни от НАТО).

• Неутрализиране на бойните кораби на противника в акваторията на Черно море.

• Нанасяне на ракетен удар по корабни групировки и обекти на сушата.

• Извършване на мащабна десантна операция и/или няколко (по-малки по мащабите им) десантни операции в района на Черно море.

На 12 февруари, около 30 кораба от Черноморския флот на Русия са напуснали пристанищата си и са започнали изнасяне към районите на провеждане на ученията.

Един от сценариите за реакция на Русия при ескалиране на конфликта в Донбас е нанасянето на масиран удар със силите на ракетни войски (освен с артилерия и авиация), което поставя въпроса за една (поне приблизителна) оценка на това, какво би могло да включва един ракетен залп с развърнатите в района сили и средства на ВС на Русия.

Особености на оценката:

• Преди всичко, става въпрос за теоретически възможен и условен ракетен залп от развърнатата в рамките на учения към средата на февруари 2022 г. групировка на ВС на Русия в района на Черно и Азовско морета.

• Посочените количества се отнасят до един (първи) ракетен залп, без презареждане на пусковите установки, независимо от факта, че такова презареждане би могло да бъде извършено много бързо.

• В оценката не са включени стратегическите ядрени сили, тактическите ядрени оръжия, а освен това и силите и средствата за ПВО и авиацията, а също и армейската артилерия, които също ще участват във възможен масиран удар (комбиниран ракетноартилерийски и авиационен удар).

• В оценката не са включени кораби, носещи дежурство в Средиземно, а от тези в Каспийско море са включени само малките ракетни кораби, от каквито бяха нанесени удари по обекти на Ислямска държава в Сирия.

Целта на ракетния удар е с началото на войната да бъдат поразени/унищожени командни пунктове, свързочни/комуникационни центрове, системата за ПВО, летища, складове, бази, кораби на море и в пристанищата, критически важни обекти от военната и гражданската инфраструктура. Под критично важните обекти на гражданската инфраструктура се разбират обекти на инженерната (комуникационната), производствената, социалната, транспортната и др. инфраструктура, нарушаването или прекратяването на функциите на които ще доведе до загуба на управлението на икономиката на страната или региона, до нейното необратимо и значително негативно изменение (разрушаване) и ще повлияе крайно негативно на жизненоважни интереси на държавата и обществото в икономическата, политическата, военната, екологичната, хуманитарната и други сфери.

Сили и средства, които (теоретически) биха могли да се включат в първия залп:

 

Подчиненост

Средства

Тип ракети

Брой ракети в първия залп

Коментар

 Черноморски флот на ВМС на РФ

 6 подводници тип "Варшавянка“ с по 4 ПУ

 Калибр

24

 Всяка подводница носи по 6 бр. ракети Калибр

 3 фрегати тип „Буревестник“ с по 8 ПУ

 Калибр

24

 

 4 малки ракетни кораба (МРК) „Буян-М“ с по 8 ПУ

 Калибр

32

 

 3 бригади брегови ракетен комплекс (БРК) „Бастион“ с по 12 ПУ с по 2 ракети

 Р-800 „Оникс“

 „Яхонт“

72

 Може да поразява и цели на сушата.

 Възможно е част от тях да са превъоръжени с хиперзвукови ракети Циркон.

 2 бригади БРК „Бал“ с по 4 ПУ по 8 ракети

 Х-35

64

 

 Каспийска флотилия

 3 МРК „Буян-М“ и 1 МРК „Газела“ с по 8 ПУ

 Калибр

32

 

 Северен флот на ВМС на РФ

 Фрегата „Адмирал Касатонов“ (тип „Адмирал Горшков“ с 16 ПУ

 Калибр (възможно – хиперзвукови ракети „Циркон“

16

 Очаква се да влезе в Черно море на 15.02.2022 г.

 Сухопътни войски на РФ – общо 13 бригади и 1 дивизион с ракети „Искандер“

 Развърнати в европейската част на РФ 11 бригади и 1 дивизион

 Искандер-М – с ракети 9М723

 Искандер-К – с крилати ракети Р-500

272

 

ОБЩО

 

 

536

 Само по наземни цели – 472.

 От общия брой, 128 са от типа Калибр.

 В таблицата не са включени хиперзвуковите ракети 9-А-7600 (в някои източници са упоменати като Х-47М2) „Кинжал“, с обхват около 2000 км. Носители на тези ракети са специално преоборудваните за тяхното използване самолети МиГ-31К. По официални изявления, във ВС на Русия има един полк с най-малко 10 такива самолета. Предвид обхвата на ракетите, а също и на факта, че самолети МиГ-31К с ракети „Кинжал“ от декември 2018 г. носят дежурство във въздуха (вкл. с дозареждане във въздуха) в Южния военен окръг на РФ, може да се предположи, че поне с част от тези самолети би могло да бъдат нанесени удари с хиперзвукови ракети „Кинжал“ по цели разположени в Черноморско-Азовския регион.

В евентуалния първи удар ще участват още и авиацията и артилерията на Сухопътните и Въздушно-космическите сили на РФ, който са развърнати в района, а също не е изключено и част от стратегическите бомбардировачи.

Несъмнено, при комбинираното използване на всички оръжия при подобен (дори и единичен) залп, на противника ще бъдат нанесени значителни щети, особено като се имат предвид доста ограничените възможности за ПРО и ПВО на останалите страни в региона на Черно море.

Понастоящем, от артилерийските формирования на армейско подчинение в Сухопътни войски на Русия в близост до Украйна са развърнати неизвестен брой от най-мощните артилерийски системи, с които разполага руската армия – самоходните 203 мм оръдия 2С7М „Пион“ или „Малка“ (далекобойност около 47 км), а също и 300 мм РСЗО 9К58 „Смерч“ (далекобойност 120 км.).

ПВО на войските (вкл. ракетната, корабната и артилерийската групировка) на Русия в района на Черно море се осигурява от дълбоко ешелонирана система за ПВО.

На 12 февруари стана известно, че в близост до границата с Украйна, се развръщат и зенитно-ракетни комплекси С-300В, които са елемент от фронтовата система за ПРО/ПВО. ЗРК С-300В действа независимо от останалите войскови средства за ПВО, като основното му предназначение е да осигурява кръгово прикритие и отбрана на войскови групировки и важни обекти от ударите на всички типове авиация, крилати ракети, дронове и балистични оперативно-тактически ракети.

ЗРК С-300В на практика попълва „липсващото“ досега звено от системата за ПВО на Украинското направление, която включва и зенитно-ракетните комплекси С-400 и С-300ПМ2, зенитните ракетно-артилерийски комплекси „Панцир-С1“ и зенитно-ракетните комплекси „Бук“.

НАТО внимателно следи ставащото, но (несъмнено), следващите дни ще бъдат „изпълнени с напрежение“ за всички разузнавателни структури на страните от Алианса.

13 02 2022 Missile Ukraine 4

Полети на разузнавателната авиация на страни от НАТО през периода 01 -11.02.2022 г.

13 02 2022 Missile Ukraine 5

Полети на разузнавателната авиация на страни от НАТО през периода 01 -11.02.2022 г. в района на Черно море

13 02 2022 Missile Ukraine 6

Полет на RQ-4 Global Hawk на САЩ на 12.02.2022 г.

Не е изключено при воденето на разузнаването да се стигне до инциденти, които могат да доведат до много тежки последствия. Пример за такъв случай е станалото на 12 февруари в района на Курилските острови, където в руски териториални води е била открита подводница на ВМС на САЩ. По съобщение на МО на Русия, около 09.40 ч. сутринта (българско време), в района на о. Уруп, където се е провеждало учение на Тихоокеанския флот на Русия е била открита подводница от ВМС на САЩ тип „Вирджиния“. От руска страна по звукова подводна свръзка е било поискано подводницата да изплува. След като това разпореждане е било игнорирано, от фрегатата „Маршал Шапошников“ са „използвани съответните средства“. Подводницата е използвала имитатор за раздвояване на целите на средствата за радиолокационен и акустичен контрол и на максимална скорост е напуснала руските териториални води. Във връзка с този инцидент, в МО на Русия е бил извикан военният аташе на САЩ. Инцидентът едва ли е „допринесъл положително“ за проведения на 12 февруари телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ по възможностите за деескалиране на ситуацията около Украйна.

Следващата седмица ще бъде решаваща за ескалирането или деескалирането на напрежението между Украйна, САЩ/НАТО и Русия. Особено предвид факта, че парламентарните фракции в руския парламент (вкл. управляващата Единна Русия) са постигнали договореност по официалното признаване на Донецката и Луганската народни републики, което ще бъде обсъждано на 14 февруари, а също и по възможността на двете републики да бъде оказана хуманитарна помощ и с доставка на военна продукция (оръжие и боеприпаси) … Очевидно, Русия е готова за всякакъв вариант на действие.

Представените тези не отразяват официалната политика или позиция на Центъра за изследване на отбраната и сигурността.

Още по темата: УКРАЙНА, 29 ЯНУАРИ 2022 Г. ВЕЧЕРТА …

Абонирайте се за свободни разработки, нови и още